A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

A

B

- BMP: (Windows Bitmap) Gyakorlatilag szabvánnyá vált. A fájlformátum a grafikus kártyától és a grafikus kezelőprogramtól függetlenül működik. 24 bites színmélységig tud képeket tárolni. A meglehetően nagy terjedelmű BMP fájlok színes képek, valamint fekete-fehér vonalas ábrákat lehet tárolni. Szürkefokozatokból álló árnyalatos képek tárolására nem igazán alkalmas. Ez egy bitmappás tárolási forma. A Windows belső pixeles képformátuma. A legtöbb program képes felismerni és alkalmazni.  Előnye, hogy 1-24 bit színinformációig minden tárolható benne és gyakorlatilag Windows környezetben univerzális. Hátránya, hogy nem támogatja a CMKY színábrázolást, ezért nyomdai felhasználásra nem alkalmas. 

Tömörítés : RLE 
Színmélysége: 1, 4, 8, 24
Vektor: nincs

C

D

- DIB: Device Independent Bitmap: olyan bitmap formátum, melynek felépítése nagyon hasonlít a BMP-hez. Szintén 24 bites színmélységig lehet benne képeket tárolni. 

- DXF: CAD programot támogatja a PC-n. Általánosan használt vektorgrafikus rajz cserefájl. Ez egy ASCII formátum, mely konvertálható kapcsolatot jelent számos programmal. 

 

E

F

-FIF: (Fractal Image Format) fraklantömörítési módszert használ. Általában a Web lapok által támasztott kis állományméret követelményei  miatt. 

G

- GIF: (Graphics Interchange Format) pixeles formátum. Grafikai adatok átvitelére (időjárási térképek, fényképek stb.) Ilyen állományoknál tömörítő eljárások is használhatóak. Ez a képgrafikus állomány általában használt a multimédiában és a Web-lap alkalmazásokban. 

Tömörítés: LZW
Színmélység: 8
Vektor: nem

 

H

I

- IMP: grafikus kezelői felület pixeles formátuma.

J

- JPG: 24 bites színmélységig tárolhatóak az adatok különböző felbontási fokozatban. A képek megjelenítéséhez és feldolgozásához szüksége idő hosszabb.

Színmélység: 24, 32
Vektor: igen
Tömörítés: JPEG
A legelterjedtebb állománytípus a világhálón. A JPEG tömörítési eljárás veszteségmentes, de lényegesen jobb eredményt produkál, mint bármelyik más, hasonló algoritmust. Mentéskor beállíthatjuk a tömörítés mértékét az mindig fordított arányban áll a minőséggel.  

- JPEG: Azoknak a képeknek a kiterjesztése, amely a JPEG nevű szabványos tömörítő eljárással készülnek. A hálózaton keresztül szolgáltatott képek leggyakoribb formátuma, kiterjesztése: JPG

K

L

M

- MPEG: CD-ROM-on tárolt videó klipek gyors tömörítésére és kibontására szolgál. Az eljárással 70 percnyi filmet lehet egyetlen CD-re rögzíteni, amit a videónál megszokott VHS minőségben, teljes képernyős kivitelben lehet lejátszani. 

N

O

P

- PCX: a szürkefokozatos és színes bittérképek tárolására valók. Maximum 256 színt képesek kezelni, ezért kevesebb helyet foglalnak mint a TIFF-ek. DOS alatt futó festőprogramok számára fejlesztették ki. 24 bites RGB kép értelmezésére is alkalmas. Fájl egy 128 bites bevezető rész (ami tartalmazza a verziószámot, kódolási típust, a pixelenkénti bitek számát,  a színskálát) majd ezután következnek a pixeladatok ami a képpontok hely- és színadatait tartalmazza sorról-sorra.

- PDF: Ezeket az állományokat az Adobe fejlesztette ki. Cél egy képet és szöveget hűen visszaadó formátum elkészítése volt. Használják interneten, CD-ROM-on megjelenő kiadványokon. Teljes mértékben metafájl, mert pixeles képinformációk mellett a vektoros rajzokat és szövegeket is képes megjeleníteni. Az állomány megjelenítésére elsősorban az Adobe Reader szolgál. Vannak már olyan programok is, melyek megnyitni is képesek ezeket az állományokat, amivel lehetővé válik a szerkesztése. Az állomány jelentősen tömöríti a benne lévő adatokat, méghozzá az azok típusának legmegfelelőbbnek talált módon. Nyomdai alkalmazásban nem igazán elterjedt, annál népszerűbb az elektronikus médiákban. 

Q

R

S

T

- TIFF: (Tagged Image File) TIF kiterjesztésű formátumban nagy felbontású fekete-fehér árnyalatos és színes bittérképek tárolhatók. TIFF főleg letapogatóval digitalizált képek formátuma, 24 bitig bármilyen képméretet és színmélységet támogat. Digitális képek hatékony adatcseréjére fejlesztették ki. Fontos volt, hogy a rési és az új adatok kompatibilisek legyenek egymással. Támogatja mint az RGB, mint a CMYK színrendszerbeli képeket. 

Színmélység: 1, 8, 24, 32
Vektor: nem
Tömörítés : LZW, JPEG, PackBitess, RLE, CCITT
A Photoshopban a LZW veszteségmentes tömörítést alkalmazhatjuk. A minőség megtartása mellett jelentős mennyiségű helyet takaríthatunk meg. Tartsuk azonban szem előtt hogy a tömörített állományok mindig sérülékenyebbek. 

 

U

V

W

- WMF:  vektorgrafikus fájlformátum. amelyben szereplő utasításokat funkcióhívásoknak nevezzük. Fájl felépítése nagyon hasonló a a szintén vektorgrafikus PIC fájléhoz.  

Z